Krönika: Bättre att missa EM - Framtiden väntar.

Allmänt
Året var 2009. Lasse Lagerbäck hade misslyckats med att ta Sverige till VM. U21-landslaget hade den sommaren (några månader tidigare) charmat alla med mycket mål framåt och en semifinalplats i hemma-EM, vilket var en stor omväxling från den tråkiga fotboll som A-landslaget utövade. En fotboll som bestod av riskminimering, disciplin och att spelarna ska stå rätt. En fotboll som när den inte tog oss dit vi ville resultatmässigt enkelt kunde ifrågasättas, vilket också var vad som hände efter det missade mästerskapet. Folket (inklusive mig) skrek efter en förändring. Så blev även fallet. Lagerbäck slutade självmant efter sista kvalmatchen och in kom Erik Hamrén.
 
Erik var en hyfsat anonym tränare som hade haft stora framgångar i våra grannländer med Ålborg och Rosenborg. Han kom in som en frisk fläkt. Han talade om shining, medaljer och offensiv fotboll. Det var också det som skedde på planen. De första matcherna så spelade vi underhållande och vann också. Sedan åkte vi på en riktig smäll mot Holland (4-1 förlust borta). Då ändrade han taktiken lite... men vi tog oss till EM 2012.
 
Väl där hade Sverige väldigt mycket otur. Poängskörden kunde mycket väl ha slutat med 7 poäng och avancemang från gruppen men det blev bara 3 och vi fick lämna turneringen.
 
I kvalet efter så presterade vi bra. Inte makalöst bra och inte bättre än Tyskland. Vi hade hyfsat spel och Zlatan ibrahimovic ledde oss framåt med åtta gjorda mål sett till hela kvalspelet. Det räckte till andraplats i gruppen och därigenom två playoff-matcher mot Portugal. Det slutade med en sammanlagd 4-2 förlust, Zlatan stod för våra mål och C. Ronaldo för deras.
 
--------------------------------------
 
Ditintills så hade Hamrén lyckats som förväntat. Han hade tagit oss till EM 2012 och han hade nästan tagit oss till VM. Inget att klaga på där. Det viktigaste som han hade lyckats med var dock det faktum att han hade hittat en perfekt roll åt Zlatan Ibrahimovic. Zlatan var vår lagkapten, målskytt och framspelare, det var han inte under Lagerbäck, det blev han under Hamrén. Visst, det finns flera andra saker som man kan peka på. Annat spelsätt, mildare konkurrens i anfallet m.m. det tar ändå inte ifrån bedriften.
 
Efter VM-kvalet så har det däremot gått nedåt. Jag väljer att använda statistiken för att påvisa detta. Under 2014 så vann vi bara två landskamper (om man räknar bort januari-turnén) och det var mot Estland.och Liechtenstein. Under kvalspelet till EM 2016 så har vi tagit sex poäng av18 möjliga mot de tre bästa lagen utöver oss i gruppen. Detta är EXTREMT dåligt! 
 
Utöver det statistikmässiga så har Hamrén vid ett flertal tillfällen tagit ut trupper som väldigt många reagerat negativt åt. Då menar jag inte bara de fans som kollar på de "intressanta" landskamperna, gnäller på i princip allt de ser, bara följer utlandsproffsen i den mån som det står om dem i tidningen, och sedan tror och agerar som att de kan absolut allting. Jag menar alltså inte att deras negativitet mot Hamréns val skulle vara något anmärkningsvärt. De kommer förmodligen alltid att kritisera landslaget, och det betyder ingenting. Nej, jag menar att laguttagningarna har förbryllat experterna inom ämnet. Detta i sig är ett tydligt tecken på att det behövs en förändring. När han sedan agerar underligt och öppet favoritiserar spelare, uttalar sig om att alla har chans att spela utom en och pratat om att spelare inte är med på grund av brist på speltid samtidigt som han tar ut spelare som spelat mindre/är i sämre form så är det nästan skrattretande hur instabil han verkar vara i rollen som förbundskapten.
 
Resultaten har alltså uteblivit. Laguttagningarna har varit fel. Uttalanderna är oftast väldigt konstiga. Fansens tålamod är på botten. En förändring krävs. Frågan är bara när den förändringen ska komma? 
 
--------------------------------------
 
Jag säger NU! Eller efter denna samling. Det optimala enligt mig skulle vara att vi förlorar en av matcherna mot Moldavien eller Liechtenstein samtidigt som Montengro tar full pott och Ryssland vinner första matchen. Då missar vi EM. Jag vill detta av dessa anledningar:
  • Hamrén kommer förmodligen inte att bli sparkad om han tar oss till EM
  • Det är väldigt svårt att se att vi skulle göra det bra där. De senaste två åren så har vi varit katastrofalt dåliga mot bra motstånd och i EM så är det bara bra motstånd som man möter. Vi har ingen tydlig spelidé och väldigt många av spelarna i truppen är formsvaga. 
  • Hamrén har inget förtroende från någon längre. Fansen har tröttnat, spelarna ser ut som att de har tröttnat, och ja, jag har tröttnat. 
  • Det tar tid ifrån den nya förbundskaptenen och det nya svenska landslaget. 
  • Om vi missar EM så har vi större chans att få till bra spel i OS i Rio.
Alltså...tack för den här tiden Erik och lycka till i framtiden!
 
Då återstår bara frågan vem som ska ta över? Dessa herrar är mina favoriter till posten utan inbördes ordning:
 
Jörgen Lennartsson:
Han är en vinnare (ledde Elfsborg till SM guld 2012 och kanske gör samma sak med IFK Göteborg i år). Han har haft Sverige, och vissa spelare tidigare (hade Sveriges U-21 landlag mellan 2006 och 2010). Han är dessutom en genuin person och har framtiden för sig. Utgår från defensiven, men är duktig på att få fram offensiven också.
 
Henrik Larsson och Johan Mjällby:
De var två riktigt stora spelare, vilket inger respekt. De känner varandra efter tiden i Celtic och landslaget. De var olika spelartyper (försvarare/andfallare) och har haft olika tränarroller (assisterande/huvudtränare) så att de kompletterar nog varandra perfekt. 
 
Håkan Ericsson:
Han har haft de spelare som förmodligen kommer att utgöra stommen i nästa "landslagsgeneration". Han ledde dem till dessutom till guld i U21-EM vilket är en historiskt bra bedrift. Han har utöver det visar sig vara en utmärkt taktiker. 

--------------------------------------
 
Nu kommer det förmodligen bli så att vi går till EM och att förändringen sker senare... men detta är scenariot som skulle vara bäst enligt mig. Till dess:
 
Heja Sverige!
 
Det var allt för det här inlägget. Imorgon så kommer jag med inför-rapporten kring matchen mot Liechtenstein. Till dess så får ni gärna kommentara mina tidigare texter!
 
/Leo

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Borit Knoddarenko:

skriven

Väldigt bra skrivet Leo!

Svar: Tack så mycket!
Leo Broman