U-21 EM guldet 2015 - och historian bakom.

Allmänt
För en vecka sedan så vann Sverige U-21 EM-guld. Detta är resan från mitt perspektiv - med U-21 Sverige i blickfånget.
 
Det var sommaren 2009. U-21 EM spelades i Sverige. Storstjärnorna Bojan Krkic, Mezut Özil och/eller Mario Balotelli skulle visa sina kvaliteér och leda sitt lag till guld. Mezut och Tyskland lyckades. Men det var också ett annat lag som fick stora rubriker och blev folkkära hos många hemma i Sverige. Vårt U-21 landslag charmade alla med sitt fina offensiva spel och deras öppna förhållande till media. Laget, med bland andra Marcus Berg, Ola Toivonen, Pontus Wernbloom och Rasmus Elm, lekte i princip sig igenom gruppen och var sedan nära att vända ett 0-3 underläge till avancemang till finalen mot England i semi-finalen men det tog slut där. Mästerskapet var slut.. men för min del så var det början på något, för att den sommaren så föddes min kärlek till U-21 fotbollen.
 
-------------------------------
 
Nästa U-21 gäng hade ett väldigt bra material bestående av nuvarande landslagsmän (om de är friska och formstarka) som Rasmus Elm, Emir Bajrami, Kristoffer Nordfeldt; Pierre Bengtsson, Martin Olsson, Albin Ekdal, Jimmy Durmaz och Emir Bajrami, men också i dåläget formstarka spelare och nuvarande utlandsproffs som Joel Ekstrand, Jiloan Hamad, Rasmus Jönsson, Denni Avdic och sist men inte minst en ung John Guidetti. Ja, ni kan se själva. Det var ett riktigt starkt landslag. Jag fick nya favoriter i Nordfeldt, som stod för några riktigt grymma insatser, Albin Ekdal, som bildade ett stabilt mittfältslås med Sebastian Eriksson. och Rasmus Jönsson, som även jag även följde nära då han spelade i Helsingborg. Vi gjorde det också väldigt bra i gruppen (släppte bara in 4 mål på 8 matcher), och kunde ta oss till play-off. Där mötte vi Schweiz... och förlorade med sammanlagt 5-2 (4-1 borta och 1-1 hemma). Schweiz gick sedan till final i EM och förlorade mot Spanien.
 
De som skulle kvala till mästerskapet 2013 hade en lite sämre trupp en den innan men hade fortfarande några riktigt spännande spelare så som Karl-Johan Johnsson, Pontus Jansson, Mattias och Jakob Johansson, Astrit Ajdarevic, Jiloan Hamad, Mervan Celik, Rasmus Jönsson och Samuel Armenteros men även 92:or och nuvarande EM-mästare som Joseph Baffo, Oscar Hiljemark och Mikael Ishak. Dessa spelare ledde oss genom kvalet med 7 av 10 vinster i bagaget. I play-offet så ställdes vi mot Italien, och det slutade med en sammanlagd 4-2 förlust (1-0 borta och 2-3 hemma). Italien gick sedan till final i EM och förlorade sedan mot Spanien.
 
-------------------------------
Ungefär samtidigt som detta skedde så höll en framtida storstjärna och symbol för guldlaget 2015 på att träda fram. En spelare med det lilla extra, han var målfarlig, hårt arbetande och hade en härlig utstrålning både på och utanför planen. Han hade dessutom ett enormt självförtroende och en förmåga att skapa rubriker vad han än sa. Han klev fram i rampljuset i Brommapojkarna 2010, ett lag som låg i botten och som till slut åkte ur trots Johns bidrag (tre mål och fyra assist på åtta matcher). Han blev näst intill kultförklarad i holländska Feyenoord då han gjorde 20 mål på 28 matcher. Han skulle ha blivit vår joker i EM 2012. Men sagan tog slut där... tillfälligt. På grund av en dålig kyckling så kunde han inte spela A-lags fotboll förrän två år senare. Men sedan kämpade han sig vidare och stod för riktigt viktiga insatser när U-21 laget kvalade och gjorde även 15 mål och 13 assist för Celtic under säsongen.
Hans namn var John Guidetti. 
 
-------------------------------
 
Två riktigt bra landslag hade alltså misslyckats med att ta sig till mästerskapen. Nu var det dags för spelare som Filip Helander, Oscar Hiljemark och John Guidetti att bryta den trenden. I kvalet så var det dock väldigt många spelare som lämnade återbud och det var i början spelare som Mattias Johansson, Simon Thern, Melker Hallberg och Branimir Hrgota som hade ordinarie platser i laget. Vi låg länge illa till i gruppen och förlorade matcher mot de stora konkurrenterna Polen och Grekland och tappade poäng mot Turkiet. Mycket skulle krävas av Håkans mannar under 2014 för Tjeckien 2015 skulle bli verklighet. Mycket skulle krävas, mer gavs. Under 2014 så tog de sig i kragen så ordenligt att de kunde stoltsera med att bara förlora en match (första mötet mot Frankrike) under hela året. Vi hade dessutom ett mycket bättre spel och öste in mål och kunde då till slut ta oss förbi de övriga i gruppen och gå till play-off, Resten är historia...
 
Play-off avancemang efter att ha slagit Frankrike , avancemang från "dödens grupp" i EM och sedan EM-guld.
 
-------------------------------
 
EM-guld alltså. Första mästerskapsguldet sedan 1948 för ett svenskt herrlandslag. Många tror inte att det är sant. De trodde på det hela tiden. Många räknade ut dem inför varje match. De stod för bragd efter bragd, och de tog sig hela vägen tills sista hållplatsen. De tog guldet. 
 
-------------------------------
 
Vad innebär detta då?
 
Det innebär att de kommer att spela OS i Rio de Janeiro 2016.
Det innebär att många fans har fått upp ögonen för U-21 fotbollen.
Det innebär att fler människor känner hopp om en ljus framtid för svensk fotboll.
Det innebär att folk har fått nya idoler och förebilder.
Det innebär att jag kommer följa spelarna och även nästkommande U-21 lag med ännu större intresse.
Det innebär förmodligen nya framgångar för många av spelarna.
 
För att de här spelarna har visat att de har en unik förmåga att aldrig ge upp, att alltid kämpa för laget, att kunna anpassa sin spelidé, och att gå ur kamperna som segrare, även när alla andra hade räknat ut dem. Detta är något som jag personligen tycker är väldigt, väldigt imponerande och som jag tror är anledningen till deras framgång.
 
Sommaren 2009 så föddes min kärlek till vårt lands U-21 fotboll. Sommaren 2015 så hoppas jag samma kärlek tänds hos er.
 
Det var allt för det här inlägget, och också det sista jag skriver innan säsongen drar igång på allvar igen i augusti. Till dess så får ni gärna kolla in vad jag har skrivit hitills på sidan, kommentera allt jag skriver och sist men inte minst så får ni ha en riktigt härlig sommar!
/Leo
Ingen har kommenterat än bli den första!