EL-, och Cl-gruppspel, Janne Anderssons första landslagstrupp och övriga höjdpunkter

Allmänt
Den 17:e augusti så var inte lagen för gruppspelsfasen i de europeiska turneringarna spikade och den första A-truppen efter Erik Hamrén var inte uttagen. Detta, Zlatans tredje och fjärde United mål och lite till får ni i det här inlägget.
 
Men innan jag ger er de högintressanta nyheterna som jag inlett med så tänkte jag summera npgra av de övriga prestationerna:
 
  • Icke landslagsuttagna spelare som Sam Larsson och Johan Larsson har utmärkt sig genom att avgöra en match (Sam för Heerenveen mot Zwolle i helgen) och gjort ännu en assist för Bröndby (Johan). Dessa Larssons har presterat på en hög nivå för sina klubblag under många år nu och har inte fått chansen att representera sitt land än. Under Hamrén så kan man peka på flera fall där spelare fick chansen antingen efter att:
Ha haft några bra matcher i klubben från ingenting som t.ex. Tankovic, Thelin eller Sana.
Ha varit formstarka i ett par landslagsmatcher men sedan inte alls varken i klubblaget eller landslaget som t.ex. Elmander och Zengin.
Ha presterat i flera år och slutligen tas med, där Ekdal är det tydligaste exemplet.
           
Janne Andersson måste vara mycket skarpare i att ta ut rätt spelare. 
 
 
  • Två svenska nyförvärv till klubbar i andradivisioner ha gjort sina första mål, nämligen Christoffer Nyman (Leeds)och Marcus Antonsson (Braunschweig).
 
 
 
Nu till de stora nyhetena...
Champions League och Europa League är som alltid säsongens mest intressanta turneringar och i veckorna så blev det klart vilka lag som ska spela i gruppspelsfasen. Tråkigt nog så avr det ont om poäng från svenska fötter i playoff-mötena.
 
Dock så blev Marcus Berg sin vana trogen målskytt Två mål blev det till och med när Panathinaikos (med landsmannen och nyuttagna Niklas Hult) vann över att annat svensklag Bröndby med 3-0. Efter den matchen påstods det att Berg sagt rasistiska kommentarer till en motståndare. Det här låter väldigt orealistiskt och jag väljer därför att inte nämna det mer förrän en dom kommer.
 
Här är i alla fall de svensklag (med svenskarna inom parantes) som har ett gruppspel att se fram emot:
 
CL:
 
Basel (Alexander Fransson)
Benfica (Victor Nilsson Lindelöf)
Borussia Mönchengladbach (Oscar Wendt)
Celtic (Mikael Lustig)
CSKA Moskva (Pontus Wernbloom)
FC Köpenhamn (Robin Olsen, Erik Johansson, Per Nilsson, Mikael Antonsson och Ludwig Augustinsson)
 
EL: 
 
Man U (Zlatan Ibrahimovic)
Feyenoord (Pär Hansson och Simon Gustafson)
Young Boys (Alexander Gerndt)
AZ Alkmaar (Mattias Johansson och Muamer Tankovic)
Celta Vigo (John Guidetti)
Panathinaikos (Niklas Hult och Marcus Berg)
Gent (Jacob Rinne och Emir Kujovic)
Krasnodar (Andreas Granqvist)
 
Kommentarer:
Jag väljer att inte återge hela grupperna, alltså motståndarna, utan bara de lagen som är klara. Om ni vill veta alla detaljer så föreslår jag att ni går in på Uefas hemsida. Det ska hursomhelst bli oerhört spännande att följa turneringarna och se vilka av dessa spelare som kan bidra mest till lagets eventuella framgångar. Förra säsongen så var den store Z tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf icke överraskande den som tog sig längst i CL, och i år så har vår världstjärna chansen att ta hem den andra turneringen istället. I övrigt så är det roligt att notera att de flesta våra försvarsspelare (Olsen, Lustig och Lindelöf bl.a.) spelar i CL och våra anfallare så som Berg, Guidetti och Kujovic spelar i EL.
 
 
 
Sist men inte minst så blir det landslagstrupp...
Detta är Janne Anderssons första trupp, vilken ska möta Holland i en VM-kvalmatch den 6:e.
 
Målvakter:
 
Robin Olsen, FC Köpenhamn
Patrik Carlgren, AIK
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
 
Backar:
 
Andreas Granqvist, Krasnodar
Victor Nilsson Lindelöf, Benfica
Mikael Lustig, Celtic
Oscar Wendt, Borussia Mönchengladbach
Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn
Pontus Jansson, Leeds
Emil Krafth, Bologna
Filip Helander, Hellas Verona
 
Mittfältare:
 
Emil Forsberg, RB Leipzig
Albin Ekdal, Hamburg
Oscar Hiljemark, Palermo
Jimmy Durmaz, Toulouse
Oscar Lewicki, Malmö FF
Alexander Fransson, Basel
Niklas Hult, Panathinaikos
Marcus Rohdén, Crotone
Viktor Claesson, IF Elfsborg
 
Anfallare:
 
Marcus Berg, Panthinaikos
John Guidetti, Celta Vigo (som gjorde en assist till Orellanas 1-1 mål borta mot Real i helgen)
Emir Kujovic, Gent
Christoffer Nyman, Eintracht Braunschweig
 
Kommentarer:
Självklart så är det spännande att följa denna nystart av Sveriges landslag, trots att det är utan vår bästa målskytt genom tiderna. Däremot så är den första truppen en ganska svag signal om vart det kommer leda. Det ser man främst genom att Janne tog ut ungefär 2/3 av spelarna som var fasta innan och den sista 1/3 spelare som antingen han eller hans assisterande kände redan känner. Därför så är det inte heller lönt att diskutera valen som han har gjort, även fast det var precis det jag gjorde i inledningen av den här texten.
 
 
 
Nu väntar ett landslagsuppehåll med matchen mot Holland som höjdpunkt. Mer inför och efter den matchen får ni som vanligt här på sidan i form av en inför-rapport och på Youtube i form av en analysvideo. Till dess så får ni gärna komma med kommentarer kring allt jag skriver. 
 
/Leo
Ingen har kommenterat än bli den första!