Jul och nyår är förbi - Vilka svenskar har bibehållit formen?

Allmänt
De flesta ligorna har haft någon form av uppehåll över högtiderna och i början på året, antingen ett längre ända fram till nästa helg eller ett kortare. Den enda landet som inte har haft det(snarare tvärtom) är England. Lyckligtvis så har vår största stjärna också tagit tillfället i akt. I övrigt så har januari-turnén varit och Robin Quaison har levererat för Palermo!
 
Nej, i England går de verkligen inte "i ide" under vintern, vilket är bra på ett sätt eftersom att då kan man fortsätta kolla på fotboll även vid jul och nyår. Zlatan har använt den här perioden på bästa sätt, genom att accelerera sin form ytterligare och stå för fem mål och tre assist på fem ligamatcher.
 
Målen kom mot Jonas Olssons West Bromwich (0-2, Zlatan gjorde bägge), Sebastian Larssons och Joel Asoros Sunderland (3-1)West Ham (0-2) och senast mot ärkerivalen Liverpool (1-1). De tre målgivande passningarna kom mot Sunderland (två stycken varav det sista var ett riktigt snyggt mål från Mkhitaryan) samt mot Middelsbrough (2-1). Detta inebär att United fortsätter sin långa förlustfria svit med stigande form och att Zlatan har seglat upp på en delad förstaplats i skytteligan tillsammans med Chelseas Diego Costa på 14 mål.
 
Jag har sett alla matcher som Zlatan har spelat under säsongen och bortsett från det faktum att spelet inte har varit så bländande och att Zlatans roll förminskats betydligt i speluppbyggnadsfasen jämfört med i Milan och PSG, så är det kul att se att han presterar så bra även i "tuffa" England. Tyvärr så har alla lagen i toppen av Premier League haft en liknande poängskörd, och inledde dessutom säsongen bättre så att United är just nu på en sjätteplats i tabellen..
 
Om man ser till England i stort så kan man konstatera att Sebastian Larsson är tillbaka på riktigt, fast han bidrar (som vanligt sett till de senaste säsongerna) inte med några poäng. Joel Asoro och Kristoffer Nordfeldt får ingen speltid i Sunderland respektive Swansea och dessa herrar slåss för övrigt i andra delen av den engelska högstligan.
 
I andraligan så är det liknande läge. Bortsett från Pontus Janssons succe i tredjeplacerade Leeds (oerhört populär inom klubben, högt ansedd av medier och med assist i 1-4 segern mot Preston och mål i 1-1 mötet mot Aston Villa), så har klubbkamraten och landsmannen Marcus Antonsson, bröderna Olsson, och Gustav Engvall svårt att göra avtryck i deras medelpresterande klubbar.
 
 
 
Bortsett från den engelska ligan och "Ibras" framfart så har det inte hänt så mycket ur svensk synvinkel. Här är lite av det som jag har snappat upp:
  • Någon som också har fått en formtopp under den här tiden är Robin Quaison som satt bollen i mål mot Genoa (3-4 vinst), Pescara (1-1), och senast mot Sassuolo (1-4 förlust). Han hjälpte alltså sitt lag att få fyra poäng till i kampen om överlevnad, nu med åtta poäng upp till säker mark.
  • I Holland så går det som vanligt bra för svenskarna. Samuel Armenteros gjorde sitt nionde mål när Heracles mötte Zwolle den 18/12, Sam Larsson assisterade till det andra målet senast mot ADO Den Haag och till sist så kunde glädjande nog unge Kristoffer Peterson avgöra till Utrechts fördel i matchen mot Sparta Rotterdam. Till Holland kom också två svenskar till nu i början av transferperioden. Jordan Larsson ansluter till Nijmegen och Erik Israelsson ska spela för Zwolle.
  • Våra landslagsanfallare John Guidetti och Marcus Berg har stått för ett mål vardera, båda två gjorde det i cupsegrar, motståndet stod Valencia respektive Kissamikos för.
  • Innan jul så gjorde också Branimir Hrgota en stormatch för sitt Eintracht Frankfurt när han stod för två mål och en assist mot Mainz. 
  • Landslagsmittfältarna Jimmy Durmaz och Jakob Johansson stod för poäng som innebar 1-1 och 2-2 i matcher som tyvärr slutade med förluster. Jakob har dock fått en nygammal landsman bredvid sig på mittfältet, nämligen Astrit Ajdarevic. De spelade mycket tillsammans i U-21 landslaget 2011-2013 och det ska bli kul att se vad de kan göra i Aten-klubben.
 
 
Det var i stort sett alllt som hänt...
Eller landslaget har ju som jag nämt i mina texter också varit på den årliga januari turnen. De inledde med förlust mot Elfenbenskustens A-lag (1-2) för att sedan krossa Slovakiens D-lag (6-0). Denna dryga vecka brukar inte bjuda på vidare underhållning och man brukar inte heller kunna dra några växlar av spelarnas prestationer. Men det är kul att se våra allsvenska talanger! Denna gång så tycker jag att Viktor Claesson visade mest. Han har också varit mycket bra i Elfsborg i stort sett hela tiden sedan han slog igenom.
 
 
 
Det var allt för det här inlägget. Nästa kommer förmodligen om en månad. Kom gärna med kommentarer eller frågor kring allt som jag skriver/fotbollen i allmänhet.
 
/Leo
Ingen har kommenterat än bli den första!