Krönika: Håkan Ericsons tid med U-21 landslaget - en framgångssaga

Allmänt
U-21 EM 2009 öppnade mina ögon för det svenska ungdomsfotbollen. Det var dock inte den dåvarande förbunskaptenen Jörgen Lennartsson som byggde det vidare och som tog det till toppen av Europa, utan det var en viss Kvillinge-född ledare.
 
Son till den tidigare A-landslagsförbundskaptenen Georg "Åby" Ericson, född 1960 i Norrköping, tränare sedan 1983. Främsta meriter var att han var huvudtränare för IFK Norrköping 2002-2003 och att han var ansvarig för SVFF ledarutbildningar.
 
År 2011 tog denna Håkan Ericson över U-21 landslaget. Han missade att ta oss till det efterföljande europamästerskapet. Dessutom så var det ett stort missnöje mot honom från spelarnas sida. Enligt en enkät så var ungefär hälften av spealrtruppen 2012 negativ till sin tränare. Vad gjorde han? Han började "kasta ut" spelare som klagat eller på något sätt uttalat sig kritiskt till något. Det var ett väldigt smart drag. Jag tror att det satte tonen lite grann för vad som är accetabelt inom gruppen och vad som är produktivt att göra om man vill spela. Detta var bara början på vad han skulle tillföra historieböckerna om hur man ska leda ett lag...
 
För att efter misslyckandet i play-offet till EM 2013 så var det en enda lång framgång. Han tränade mästarlaget 2015, ett lag som kan beskrivas med ett ord - Kollektivitet (klicka på texten för att komma till min krönika om guldet) Detta bara för att imponera ännu mer med gruppen efter (hör hur jag pratar om kvalet 4 min in i klippet), Sist men inte minst deltog han också i ett andra raka mästerskap (se analysen av det).
 
Han var en tränare som skapade alla olika typer av lag.
Lag som innehöll spelare som kämpade för varandra.
Lag som kämpade för att vinna.
Lag som spelade enkel fotboll.
Lag som stod upp spel- och resultatmässigt mot de bästa nationerna i världen.
Lag som förlorade.
Lag som vann.
 
Trots alla framgångar så beslutades det i dec 2016 att han inte fick fortsätta. Därför skriver jag denna krönika. För att hylla en av de främsta ledarna som jag har följt under de 10 åren som jag har kollat på och läst om fotboll. 
U-21 fotbollen är inte den högsta nivån på något vis, långtifrån, men han ledde Sverige till toppen av den nivån och fick många spelare och supportrar med sig längs vägen. 
Tack för allt Håkan! Jag hedrar dig med en kullerbytta
 
 
Det var allt för det här inlägget. Nu tar "Leos Landslagshörna" semester fram till slutet av augusti. Kom gärna med kommentare kring allt jag skriver!
 
/Leo
Ingen har kommenterat än bli den första!