Inför: Två playoff-möten mot Italien

Allmänt
Matcher: Sverige - Italien och Italien - Sverige
Typ: VM-playoffmatcher
Plats: Friends Arena och San Siro
Tid: Imorgon, fredag 10/11 kl. 20.45 och måndag 13/11 20.45
TV: Kanal 5
 
Sverige:
Nu gäller det... två matcher återstår innan drömmen om Ryssland blir verklighet eller förblev en dröm. 10 kvalmatcher har lett upp till detta. Höjdpunkter från kvalet var bl.a. fint spel mot de mindre nationerna, matcherna mot Frankrike och slutligen bara det faktum att fler känt ett hopp för ett starkt landslag utan vår bästa målskytt genom tiderna. Analyser efter alla matcher hittar ni här. Nu är det bara två matcher mot Italien som man ska gå vinnande ur och sedan är det första världsmästerskapet på 12 år ett faktum. Här är den trupp som Janne tycker är kapabel till detta:
 
 
Målvakter:
Robin Olsen, FC Köpenhamn
Kristoffer Nordfeldt, Swansea
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
 
Backar:
Andreas Granqvist, Krasnodar
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Mikael Lustig, Celtic
Martin Olsson, Swansea
Pontus Jansson, Leeds
Emil Krafth, Bologna
Filip Helander, Bologna
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
Johan Larsson, Bröndby
 
Mittfältare:
Emil Forsberg, RB Leipzig
Albin Ekdal, Hamburg
Ken Sema, Östersund
Marcus Rohdén, Crotone
Gustav Svensson, Seattle
Viktor Claesson, Krasnodar
Sebastian Larsson, Hull
Jakob Johansson, AEK Athen
Jimmy Durmaz, Toulouse
 
Anfallare:
Marcus Berg, Al-Ain
Isaac Kiese Thelin, Waasland-Beveren
Ola Toivonen, Toulouse
John Guidetti, Celta Vigo
 
Kommentarer:
Man är efter Hamrén van vid tvivelaktiga uttagningar. I och med att detta är den viktigaste truppen på fyra år så väljer jag denna gång att ge er min trupp att peka på bristerna i Jannes och ge motiveringar till andra val. Här är min trupp:
 
Målvakter:
Robin Olsen, FC Köpenhamn
Kristoffer Nordfeldt, Swansea
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
 
Backar:
Andreas Granqvist, Krasnodar
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Mikael Lustig, Celtic
Martin Olsson, Swansea
Pontus Jansson, Leeds
Emil Krafth, Bologna
Filip Helander, Bologna
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
Johan Larsson, Bröndby
 
Mittfältare:
Emil Forsberg, RB Leipzig
Albin Ekdal, Hamburg
Simon Hedlund, Union Berlin
Marcus Rohdén, Crotone
Gustav Svensson, Seattle
Viktor Claesson, Krasnodar
Oscar Hiljemark, Panathinaikos
Jakob Johansson, AEK Athen
Sam Larsson, Feyenoord
 
Anfallare:
Marcus Berg, Al-Ain
Isaac Kiese Thelin, Waasland-Beveren
Ola Toivonen, Toulouse
Mikael Ishak, Nürnberg
 
BRIST 1: NYKOMLINGAR
Simon Hedlund VS Ken Sema:
Två nykomligar i viket fall som helst. Jag tycker att man ska ta med spelare som levererat under en halvåsperiod och längre i ett klubblag i Europa som går någorlunda bra. Annars så sänder det fel signaler! Det är alldeles för få formstarka spelare som verkligen får chansen när de står på toppen. Ta Samuel Armenteros till exempel. Han öste in mål förra säsongen. Sedan så kom han med alldeles i slutet, gjorde mål, fick spela sammanlagt kanske en halvtimme, och blev sedan petad igen? 
I det här fallet så anser jag dessutom att en ytter som redan utmärkt sig i Allsvenskan och sedan fortsatt trots ny miljö och klubbyte ska gå före en spelare som utmärkt sig en halv säsong i Allsvenskan och i några matcher mot formsvaga lag i EL.
 
BRIST 2: FÖR MYCKET/FÖR LITE FÖRTROENDE
Oscar Hiljemark VS Sebastian Larsson och Sam Larsson VS Jimmy Durmaz:
Ni som följer vad jag skriver/pratar om vet exakt vad jag tycker om "Seb" och Durmaz. Faktum är att de bidrar alldeles för lite offensivt för att spela på mittfältet! Som innermittfältare så ska man göra en poäng/ligga bakom ett mål minst var tredje match, som ytter oftare! Detta åtminstone i ett lag som vill vinna. Bägge har fått för många chanser!
Mina ersättare till dem har fått alldeles för lite förtroende. Oscar var med mycket i början av kvalet och gjorde egentligen aldrig bort sig. Snarare tvärtom. Sam var också väldigt bra stundtals. Sedan föll de ifrån på grund av svagare perioder i klubblaget och klubbyten. Detta är något som Janne har sagt emot sig själv med. Att han har tagit ut spelare som varit formsvaga ändå och petat andra. De har i många fall varit i exakt samma läge sett till klubblaget och speltid i landslaget. Armenteros passar in även här.
 
BRIST 3: FORMSTARKA IN.
Mikael Ishak VS John Guidetti:
Som jag redan nämnt så tar det på tok för lång tid för formstarka spelare att komma in i truppen. Man måste ha bättre fingertoppskänsla. Jag menar inte heller att man ska ta med spelare enbart baserat på form och trycka in dem i laget. Det funkar inte så. Men man måste försöka vara starkare med just den inslussningen.
I det här fallet så är jag lite kluven eftersom att John är en av mina favoriter. Men Ishak har öst in mål ett antal säsonger i Randers och nu i Nürnberg  och var en av OS-truppens bästa spelare. Detta borde ge en plats i truppen. Återigen, Armenteros var formstark och är en grym målskytt. Han borde också fått visa upp sin form. Nu är detta inte lika aktuellt just i den här delen eftersom att han inte är formstark på grund av att han spelar i ett lag som verkar vara det sämsta laget som spelat i Serie A på länge.
 
Alta dessa tveksamma uttagningar måste upphöra om vi vill bli en av Europas VM-nationer någon gång i framtiden. Toppnationerna som Spanien, Tyskland och Italien har så otroligt mycket mer skärpa när det kommer till allt detta från samling till samling.
 
Startelva är/ska vara ungefär likadan varje match men om man inte tar ut rätt trupp så blir det svårt att vara så bra som man kan vara.
 

Detta är den startelva som jag vill se imorgon:
 
Nordfeldt
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  --- Olsson
Claesson -- Ekdal -- Johansson -- Forsberg
Berg -- Toivonen
 
Det här är den elva som Andersson förmodligen väljer:
 
Olsen
Lustig -- Granqvist -- Nilsson Lindelöf  --- Augustinsson
Claesson -- Ekdal -- Johansson -- Forsberg
Berg -- Toivonen
 
Jag tycker att man ska spela dem andra därför att:
 
Nordfeldt VS Olsen:
Jag har skrivit detta inför varje landskamp och jag tänker fortsätta att göra detta val. Jag tycker att Kristoffer är en bättre målvakt. Robin Olsen kostade oss minst två poäng i bortamatchen mot Frankrike och mot Bulgarien så tycker jag att två av de tre insläppta målen inte hade hänt om vi hade en målvakt med lite högre kvalité.
 
Olsson VS Augustinsson:
Jag har alltid tyckt att Olsson varit en av de bästa i landslaget och var framför allt det under Hamrén. Därför tycker jag inte att han ska bli petad än. Augustinsson kommer förmodligen nå en höjd högre sett till karriären och hans defensiva kvaliteér är snäppet vassare, men jag tycker som sagt att vi ska ha Martin bakom Forsberg, också med tanke på att Ludwig inte har imponerat utöver det vanliga när han nu tagit hand om platsen.
 
 
 
Italien:
Som vanligt så får ni söka er till andra medier om ni vill ha info kring motståndet. Det jag väljer att delge här är att de tog sig till dessa matcher genom att komma tvåa i sin grupp bakom Spanien, samt det faktum att de har även ett av världens mest samspelta försvar och en av det senaste årets bästa målskyttar till förfogande.
 
 
 
Avslutningsvis så plockar jag som vanligt ut de tre viktigaste spelarna för Sverige, samt den/det vi ska se upp för.
 
Leos tre landslagslejon och entt lamag:
 
Robin Olsen:
Han är väsentlig om vi ska klara detta. Jag tycker inte att han är vår bästa målvakt. Om han räddar de oundvikliga målchanserna från motsåndarna så kanske jag ändrar mig.
 
Ludwig Augustinsson:
Lustigt nog så är de spelarna som jag helst inte vill se i startelvan också de som måste hålla sig på en 100%ig nivå om vi ska vinna. Ludwig är denna otroligt viktiga faktor tack vare hans styrka på fasta situationer.
 
Marcus Berg:
Förvisso så hänger mycket av offensiven på vår största stjärna Forsberg, samtidigt så är det Marcus Berg som har skyttekungsauran över sig. Han MÅSTE leverera!
 
 

Det var det, glöm inte att se på matcherna och följa "Leos Landslagshörna" här på bloggen, facebook och på youtube. I övermorgon och på tisdag så kommer nya avsnitt på youtube. Till dess så ni får gärna kommentera och komma med synpunkter kring allt jag skriver.

/Leo

 
Ingen har kommenterat än bli den första!