Avgörande matcher väntar i Nations League - såhär har det sett ut sen senast

Allmänt
Det har varit en ganska dålig period poängmässigt  Enbart 22 poäng har levererats från svenska fötter. Hur speglas det i truppen som tagits ut inför NL-matcherna? Detta och lite annat kan ni läsa om i detta inlägg.
 
 
Som jag nämnde så har det inte varit en så strålande period sett till antal mål eller assist. Däremot så är det några som fortsätter visa framfötterna.
 
Landslagets bästa målskytt ju nu är som bekant Marcus Berg. I landslagets tröja har inte gjort mål på ett tag men han fortsätter att göra det i FAE. Mål för sin klubb Al Ain kom mot Al Jazira i 1-2 förlusten, i 3-0 vinsten mot Ajman samt i 1-2 förlusten senast mot Al Sharjah. Förlusterna innebär att de tappat förstaplatsen i ligan.
 
En annan som er given i Jannes startelva är Viktor Claesson. En av de som varit i bäst form under en längre tid, en av de som fixar chanser framåt och är dessutom "Årets mittfältare". Under den senaste dryga månaden så har han gjort mål i 1-2 segern över CSKA, målat och assisterat i  3-0 segern mot yenisev och till sist också ett mål när de vann med 1-2 mot Krylya i cupen. Krasnodar befinner sig ju nu på andra plats i ligan.
 
Två av Sveriges viktigaste spelare alltså. Några andra som fortsatt visa fin form men inte får chansen denna gång är Kristoffer Peterson och Sam Larsson i Holland. Peterson fick 10 minuter senast mot Slovakien, I Heracles så har det blivit en ass. mot Groningen (I 4-1 vinsten mot Groningen).
Sam Larsson stod för ett mål och en målgivande passning i cupen, i  5-1 vinsten mot Den Haag. Med tanke på vad jag skriver nedan i denna text angående antalet uttagna innermittfältare så borde de kanske vara med.
 
Gustav Engvall har blivit en viktig spelare för sin nya klubb Mechelen i belgiska andradivisionen. Nätrassel kom i vinsterna mot Beershot (3-0) och St.Gilloise och två mål kom mot Tubize.
 
Alexander Gerndt har varit i strålande form på sistone. I Schweiz, för Lugano. Tre mål och fem assist i ligan. Två ass. kom i 3-1 vinsten över St.Gallen och ett mål satte han när de mötte Thun.
 
 
Här är lite övrig info:
  • Fotbollsgalan var igår, och pristagarna blev på herrsidan: årets målvakt: Robin Olsen, årets försvare: Andreas Granqvist, årets mittfältare: Viktor Claesson, årets anfallare: Zlatan Ibrahimovic
Guldbollen: Victor Nilsson Lindeläf
  • Grattis AIK till SM-guldet!
 
 
Avslutningsvis så ger jag er truppen som Janne Andersson tagit ut till november-landskamperna mot Turkiet och Ryssland.
 
Målvakter:
Robin Olsen, Roma
Kristoffer Nordfeldt, Swansea
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
 
Backar:
Andreas Granqvist, Helsingborg
Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United
Mikael Lustig, Celtic
Martin Olsson, Swansea
Filip Helander, Bologna
Emil Krafth, Amiens
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
 
Mittfältare:
Robin Quaison, Mainz
Albin Ekdal, Sampdoria
Marcus Rohdén, Crotone
Oscar Hiljemark, Genoa
Gustav Svensson, Seattle
Viktor Claesson, Krasnodar
Sebastian Larsson, AIK
Jimmy Durmaz, Toulouse
Kristoffer Olsson, AIK
Mattias Svanberg, Bologna
Jakob Johansson, Rennes
 
Anfallare:
Marcus Berg, Al-Ain
Isaac Kiese Thelin, Bayer Leverkusen
John Guidetti, Alavés
 
Kommentarer:
Albin Ekdal, Oscar Hiljemark, Gustav Svensson, Jakob Johansson och Kristoffer Olsson, alla renodlade innermittfältare som nästan aldrig spelat på kanten. Sebastian Larsson och Mattias Svanberg, spelare som kan gå ut på en kant men som trivs bäst och spelar mest som centrala mittfältare. Robin Quaison, Victor Claesson och Marcus Rohdén. Janne har alltså tagit ut 10 (!) innermittfältare på ett eller annat sätt. Nu tänker han säkert dem tre sistnämnda på andra postitioner. Detta beror såklart på många saker, där bristen på alternativ är huvudfaktorn. Samtidigt så lämnar Janne bland annat Sam Larsson, Kristoffer Peterson, Niclas Eliasson, Jiloan Hamad och Ken Sema utanför. Konstigt tycket jag...
Kanske borde han ändra spelsystem till till exempel 4-3-3 för att få plats med fler.
I övrigt så kan man bara konstatera att det är i princip samma trupp som vanligt. På gott och ont.
 
 
 
Det var allt för det här inlägget! Nu väntar landskampsuppehåll, så att inför-rapporter och analyser är det som "hörnan" kommer att producera den närmsta veckan. Kom gärna med kommentarer och frågor kring allt jag skriver!
 
/Leo

Kommentera inlägget här: