Ungefär 3/4 av säsongen avklarad - hur ska EM-kvaltruppen se ut egentligen?

Allmänt
EM-kvalet drar igång på lördag! Matcher mot Rumänien och sedan Norge väntar för Jannes mannar. Frågan är i vilken form dessa spelare befinner sig i? Endast en dryg fjärdedel av säsongen återstår, finns det andra som borde få en chans? 
 
Såhär har säsongen varit om man kollar på hur "svensklagen" presterat:
 
England:
Manchester United med Victor Nilsson Lindelöf säsong har förmodligen inte gått många förbi. De inledde svagt, dock med en ordinarie Lindelöf och det var inte mycket som tydde på att de ens skulle nå en EL-plats. Sedan tog man in en norrman och nu är det högst sannolikt att man når en topplacering. Just nu ligger man på en femteplats. Victor är så given som man kan vara och blir nu även hyllad i England. I CL denna säsong så har man stundtals imponerat, framför allt resultatmässigt med segrar mot Juventus och PSG senast som som exempel. Tuffast möjliga motstånd väntar härnäst i form av Barcelona i kvartsfinalen. 
 
Ken Sema var det senaste svenska tillskottet till Premier League. Han hade onekligen en spikrak utveckling i Östersund, vilket gav en landslagsplats. Hans klubb Watford har haft en fantastisk säsong och befinner sig på en åttonde plats med chans på Europa. Det är ett frejdigt lag med många skickliga spelare och även om Sema fått en del speltid så tror jag inte att han kommer ta en ordinarie plats. 
 
I andraligan Championship så har Pontus Jansson varit ordinarie i Leeds så gott som hela tiden.Den forna storklubben har inte kunnat hålla en bra nivå under en hel säsong. Förhoppningsvis så är den nuvarande tränaren Bielsa nyckeln. Efter en otrolig inledning så har man tappat till tredje plats, en poäng bakom tvåan. Det bästa vore om de kan hitta en segersvit och knipa en direktplats. Kvalspelet mellan tredje till sjundeplacerade lagen är långt ifrån enkel.
Svensklagen som har chans på nyss nämnda kval är Derby och Bristol. Marcus Olssons Derby där Olsson inte spelat än på grund av en långvarig skada. Frågan är i det fallet om han får en plats om det blir PL nästa säsong? Tveksamt... Desto större möjlighet har Niclas Eliasson i Bristol City. Han har ofta varit den avgörande faktorn i matcherna. Det vore verkligen en ljusglimt om han bidrar till att ta de upp till högstaligan.
 
Ett annat glädjeämne denna säsong är att Kristoffer Nordfeldt spelat betydligt mer i Swansea. Senaste bedriften var så sent som förra helgen då de var på väg att slå ut Man C ur FA-cupen. De var i slutändan numret för stora och nu får man istället koncentrera sig på att rada upp segrar i ligan, något som krävs om de ska nå toppen.
 
 
Frankrike:
I Frankrike huserar det alltid några svenskar. Man kan dock ställa sig frågan om någon av de har varit tongivande sedan Källström var där. Kanske kan VM-kvalhjälten Jakob Johansson vara ett utropstecken till slut. Debutsäsongen i Rennes signalerar tvyärr inte det, detta mycket på grund av skador. Laget är just nu åtta med sex poäng upp till Marseille på Europa-plats. Kanske tar de vägen via franska cupen där de ska spela semi. Målvakten Karl-Johan Johnsson har varit stabil sedan han lämnade Randers. Tills nu tyvärr. Guingamp kommer förmodligen sluta på en kvalplats för att klara sig kvar i Ligue 1. Precis som en annan svenskklubb Toulouse gjorde föregånde säsong. I så fall så kanske man spelar EL samtidigt som man spelar i andraligan då man istället levererat i ligacupen och bara har finalen mot Strasbourg kvar. Även Johan Larsson tillbringar som bekant vardagen i denna klubb,
 
 
Grekland:
Glädjeämnen är vi vana att hitta i den grekiska ligan med Marcus Berg målskytte i Panathinaikos som höjdpunkt. Detta år är inget undantag sett till att Wernblooms PAOK leder ligan. Nämnda Pontus har dock inte spelat mycket utan har tillbringat mestadels av tiden på rehab efter skada. Niklas Hult är ordinarie i AEK som ligger trea. Bägge klubbarna har en semi-plats i cupen. Den tidigar MFF-hjälten Daniel Larsson bytte från Akhisar till Aris i januari och kan mycket väl spela Europa League med klubben då de är tre poäng ifrån kvalplatsen dit.
 
 
Italien:
Den kanske största flytten som en svensk gjorde var ju Robin Olsen till Roma. Hittills var det kanske enbart flytten som var något att hurra för. Visst, han är ordinarie, men klubben krisade mest under denna tid.  Femma är man just nu. En annan nyckelspelare för landslaget som också flyttade till Italien heter Albin Ekdal. Mittfältaren har presterat som man kan förvänta sig. Sampdoria imponerar stundtals med Albin i startelvan och har tre poäng upp till Lazio på EL plats med en match mer spelad för Samp. 
 
I Serie B hittar vi Samuel Gustafsson i Verona (trea), Samuel Armenteros i Benevento (sexa) och Marcus Rohdén i Crotone som kan åka ur en gång till! Läget just nu är att de måste rikta in sig på att kvala sig kvar. Tredje respektive sjätte-platsen som dem övriga har leder å andra sidan till kvalspelet om Serie A-spel.
 
 
Nederländerna:
Nivån på Eredivisie bekymrar. Det är ofta första steget för svenska spelarna, på så sätt så behöver nivån vara utvecklande men också grundläggande för nästa steg. Det håller helt enkelt inte att de visar upp i holländska klubbar och sedan är nästa flytt alldeles för stor kvalitetsmässigt. Sådan är trenden nu.
Hursomhelst så är det fortsatt där vi hittar våra mest formstarka offensiva spelare. Sam Larsson är mitt tycke redo för nästa flytt. Hans Feyenoord är nu trea med samma poäng som AZ på fjärdeplatsen. Viktigt att de behåller den då det är svårare att ta EL platsen genom kvalet. Alltså det mellan fjärde till sjundeplacerade lagen. Detta öde är något som Simon Gustafssons Utrecht och Kristoffer Petersons Heracles hoppas på som sexa resp. sjua i nuläget. Det nya namnet i Sveriges trupp är Alexander Isak. Den unge anfallaren har förvisso gjort det bra i starten för Willem ll med fem mål att visa upp. Dessutom så ska de spela cupfinal mot Ajax. Men som jag var inne på så kanske inte prestationerna säger så mycket i den miljön... Huruvida han förtjänar att tas ut kan ni läsa om när jag kommenterar truppen längre ner i texten.
 
 
Tyskland:
Bundesliga är generellt den liga som vi får kolla på när vi söker spelare som är ordinarie, på en hög nivå, i lag som slåss om framgångar. Detta ser vi i tabellen på det sättet att lag nr.3 (Forsbergs Leipzig), 4 (Wendts Mönchengladbach),  5 (Hrgotas Frankfurt), 6 (Kiese Thelins Leverkusen) och 8 (Augustinssons och Bejimos Bremen) ockuperas av "svensklag" Europa nästa säsong alltså. Om man ser till speltiden så är inte Hrgota, Kiese Thelin och Bejimo spelarna man pratar om direkt men de övriga har vanligtvis en plats i elvorna. Tyskland är landet som ger hopp om man ser till klubbfotbollen! Mikael Ishak tog på många sätt upp Nurnberg förra året. Nu åker de med största sannolikhet ut  Däremot så får man säga att Ishak gjort vad han kan.
 
En liknande resa gör Sebastian Andersson nu med Union Berlin. Klubben har nu tredjeplatsen, tillika kvalplatsen uppåt. "Sebbe" har stått för 10 mål hittills och med det en plats i Jannes trupp.
 
Cupkvartsfinalerna Bremen - Schalke och Augsburg - Leipzig kanske är "början" på en svensk som slutsegrarere i den tyska cupen 2019. Det är så jag får beskriva situationen i skrivande stund i alla fall. 
 
Branimir Hrgotas Eintracht är den enda klubben med en svensk i när Europa Leage går in i kvartsfinal-stadiet. Hrgota är inte registrerad i deras trupp så att han kommer inte få lyfta pokalen i maj oavsett.
 
 
Från övriga länder hittar vi dessa fakta:
 
Australien: Ola Toivonen har gjort 10 mål och 3 ass. för Melbourne Victory. Succé! 
FAE: Marcus Berg har prickat in 10 mål i nät. Inte en lika lyckad säsong som förra. Tillbaka till Europa nästa säsong?
Belgien: Erdin Demirs nya klubb Waregem lyckades bättre än Waasland. En 11:e plats och fight om EL. Gustav Engvall har gjort en bra säsong i Mechelen. Laget är klara för högstaligan. Dessutom så är de i cupfinal.
Spanien: La Liga är den bästa ligan i världen... och där har Sverige bara en representant. Nyligen landslagspetade Guidetti. Hans Alavés står för en otrolig säsong. De har tre poäng upp till CL-plats, med en enorm konkurrens från klubbarna runt omkring.
Ryssland: Vår bästa spelare senaste året Viktor Claesson fortsätter att visa sig från sin bästa sida i Krasnodar, nu tillsammans med landsmannen "Koffe" De ligger fyra nu med samma poäng som tredje 4:a med samma poäng som Lokomotiv på den sista CL-platsen. Det är bara att hålla tummarna att de fixar det att gå förbi!
Schweiz: Alexander Gerndt presterar gång på gång! Sju mål och åtta assist hittills resulterar i att Lugano bara har tre poäng upp till fjärdeplacerade Zürich.
Skottland: Celtic (med Mikael Lustig vanligtvis i elvan) leder som vanligt skotska ligan. De vann ligacupen i vintras. Inget nytt där alltså. Däremot så kanske det blir en flytt för Mikael i sommar.
Turkiet: Det blev en mellansäsong för Bjärsmyr och Khalili i Sivasspor och Kasimpasa. Båda får glädjande nog betraktas som ordinarie.
 
 
De observanta märker att jag inte skrev om några idividuella prestationer eller om poängskörd. Detta gjorde jag inte eftersom det inte finns mycket att hämta ur det perspektivet. Men för att förtydliga det problemet få ni här "SveSkyLigan":
 
"SveSkyLigan:"
Kristoffer Peterson 11 mål tre assist i holländska ligan
Sebastian Andersson 10 mål två assist i tyska andraligan
Simon Gustafsson åtta mål sex assist i holländska ligan
Alexander Gerndt sju mål åtta assist i schweziska ligan
Viktor Claesson sex mål fyra assist i ryska ligan
 
 
Avslutningsvis så ger jag er truppen som Janne Andersson tagit ut mars-samlingen:
 
Målvakter:
Robin Olsen, Roma
Kristoffer Nordfeldt, Swansea
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
 
Backar:
Andreas Granqvist, Helsingborgs IF
Anton Tinnerholm, New York FC
Mikael Lustig, Celtic 
Sotirios Papagiannopoulos, FC Köpenhamn
Filip Helander, Bologna
Emil Krafth, Amiens
Ludwig Augustinsson, Werder Bremen
 
Mittfältare:
Robin Quaison, Mainz
Albin Ekdal, Sampdoria
Ken Sema, Watford
Sam Larsson, Feyenoord
Gustav Svensson, Seattle
Viktor Claesson, Krasnodar
Sebastian Larsson, AIK
Jimmy Durmaz, Toulouse
Kristoffer Olsson, Krasnodar
Emil Forsberg, RB Leipzig
Jakob Johansson, Rennes
 
Anfallare:
Marcus Berg, Al-Ain
Alexander Isak, Willem ll
Sebastian Andersson, Union Berlin
 
Kommentarer:
Bortsett från backkrisen så är det nya namn i anfallet, som jag nämnt så får Isak och Andersson möjligheten istället för Guidetti och Kiese Thelin. Jag tycker att detta är felaktigt. De båda förvisso petade anfallarna har varit en del av truppen länge och även om de inte levererat till fullo så har inte heller fått konsekvent speltid, flera 90 minuters matcher i följd.Valet av Isak är dessutom helt fel med tanke på att han inte ens spelat 10 matcher än. I övrigt så finns det inte mycket att ifrågasätta. Formen är inte den bästa hos svenska utlandsproffs vilket medför en svag konkurrens. Man kan argumentera för vissa spelare och mot andra men sammantaget så har Janne byggt sitt lag och han gör det framgångsrikt.
 
 
Det var allt för det här inlägget! Nu väntar landskampsuppehåll, så att inför-rapporter och analyser är det som "hörnan" kommer att producera den närmsta veckan. Kom gärna med kommentarer och frågor kring allt jag skriver!
 
/Leo

Kommentera inlägget här: