Säsongen är avslutad - och den nya är påbörjad

Allmänt
Toppligorna har alltså äntligen avslutats, och gjorde så smärtfritt efter uppehållet. För vissa klubbar innebar uppehållet en succé, för vissa dalade man ner i ligatabellen. Hursomhelst är helt färdigspelade ligor klart prefererat. Vissa svenskar var inblandade på sluttampen och bidrog till fina placeringar. I Ryssland var en svensk i fokus under den sista omgången, och i och med att säsongen 20/21 redan börjat igen där var också svenskar framgångsrika i den första omgången. Om allt detta och lite till kan ni läsa om i detta inlägg.
 
 
Här är lite fakta över händelser och poäng som producerats från svenskar under den senaste perioden:
 
Som vanligt börjar min rapport i landet där det hänt mest. Nämligen Italien. Kungen av det landet är inte obekant för någon fotbollsintresserad. Zlatan Ibrahimovic framfart sedan återkomsten i Milan är en saga. Sedan sist, tillika under avslutningen av säsongen mäktade han med hela fem mål och två assist! De kom i 5-1 vinsten mot Svanbergs Bologna (ass), två mål mot Sassoulo (1-2 vinst) samt i 1-4 vinsten mot Ekdals Sampdoria (då han även assisterade till ett mål), och till sist ett mål när de mötte Cagliari (3-0). Den store "Z" håller högsta nivå, och ser ut att stanna i Milan även nästa säsong. 
En annan svensk som i kontrast till Zlatan fick sitt genombrott denna säsong är Dejan Kulusevski. Den Juventus-flyttande talangen avslutade även han säsongen fint då mål kom mot Napoli (1-2 vinst)Brescia (samma siffror, och en ass. från hans sida till det andra målet), och i 1-2 förlusten mot hans tidigare klubb Atalanta. Lagkamraten samt landsmannen Riccardo Gagliolo slog också han en målgivande passning, när det mötte Bologna (2-2)
I just Bologna spelar som bekant innermittfältaren Mattias Svanberg. Han visade upp sig med sitt första Serie A-mål i sista matchen mot Torino, som slutade 1-1.
 
I Ryssland har det hänt ungefär lika mycket. Ligan avslutades bara för några veckor sedan, och startade den nya säsongen förra helgen. Marcus Berg var fenomenal i sista avgörande matchen, som innebar CL-kval nästa säsong. Innan dess laddade han upp med att sätta ett av målen i 3-0 vinsten över Ural. Sista matchen då... två mål och två ass. blev resultatet för landslagsanfallaren när de besegrade Akhmat Grozny med 4-0, Berg låg alltså bakom allt. Nio mål blev det sammanlagt för tredjeplacerade Krasnodar säsongen 19/20.  Nya säsongen har inte börjat dåligt den heller. Mål blev det direkt. Det kom när de vann med 3-0 mot Ufa. Landsmannen Kristoffer Olsson assisterade för övrigt till ett av målen.
Jordan Larsson producerade sju mål sin första säsong i Spartak, varav det sista kom mot Kazan (1-2 vinst). Den nya säsongen inledde han med att näta mot Sochi, i en match som slutade 2-2.
 
 
Här är lite övrig fakta:
 
  • Alexander Gerndts målskytte är fortsatt något att räkna med. Han hittade nätet i 1-1 matchen mot Sion och i 3-1 vinsten mot Servette. Servette tog för övrigt den sista EL-platsen bara två poäng före Gerndts Lugano.
  • Victor Nilsson Lindelöfs Manchester United fixade tack vare en grym andra halva av säsongen en CL-plats (tredjeplats i ligan). Oerhört starkt såklart då de var indragna i botten under första halvan av samma säsong. EL-spelet har också dragit igång för deras del och där är de nu framme i semi-final, efter att ha slagit ut svensklaget FCK igår kväll. Karl-Johan Johnsson BRILJERADE för övrigt i den matchen (1-0 vinst efter straffmål på övertid).
  • Pontus Jansson missade uppflyttning till Premier League återigen... denna gång med Brentford då de förlorade playoff-finalen mot Fulham.
 
 
 
Här är den slutgiltiga "sveskyligan" säsongen 19/20 (endast ligamål inräknat):
Robin Quaison, Mainz, Bundesliga, 13 mål & två assist
Sebastian Andersson, Union Berlin, Bundesliga, 12 mål & en assist
Dejan Kulusevski, Parma, Serie A. tio mål och åtta assist
Zlatan Ibrahimovic,Milan, Serie A, tio mål & fem assist
Branimir Hrgota, Greuther Fürth, 2.Bundesliga, tio mål & fyra assist
 
Kommentar:
Värt att notera är att jag bara tar med de som gjort tvåsiffrigt antal mål, vilket leder till att Berg eller Isak inte är med. Det man kan konstatera är att "Tysklands-duon" varit riktigt bra och förtjänar uppmärksamheten de fått för det. Det ska bli spännande att se om någon av de kan flytta ett snäpp upp i fotbollsvärlden... På tal om Tyskland så visade sig Branimirs flytt ner till andraligan vara ett bra beslut. "Italien-svenskarna" har varit fantastiska! Två stjärnor som befinner sig i olika skeden av karriären. Spännande att se vad Dejan kan göra i Juventus!
 
 
Här är säsongens elva sett till prestationer i klubblaget (3-4-1-2):
MV: Karl-Johan Johnsson - Är målvakten med mest speltid och spelar dessutom i den bästa klubben just nu. Visade senast igår vilken nivå han håller.
 
MB1: Sebastian Holmén - Utmärkt första säsong i Willem ll. EL-kval 20/21.
MB2: Pontus Jansson - Var en av Championships bästa mittbackar. Snöpligt att missa uppflyttning såklart.men landslagsbacken kommer säkerligen fortsätta kriga.
MB3: Joakim Nilsson - Gick till ett tippat mittenlag i tyska andraligan. Slutade med att de vann och han var en av klubbens bästa.
 
HY: Niclas Eliasson - Gör man 12 assist för ett mittenlag i engelska andraligan får man en plats här.
IM1: Kristoffer Olsson - En lyckad första tid i Krasnodar, och är nu ordinarie.
IM2:Simon Gustafsson -  Fortsatte vara en stjärnspelare i Utrecht och vem vet vad som hänt om den holländska ligan inte avbrutit ligan.
VY: Dejan Kulusevski - Han har en självklar plats i det här laget. Googla ikapp om ni missat honom!
 
NR10: Zlatan Ibrahimovic - Spelade bara en halv säsong i Milan. Dominerade.
 
ANF1: Sebastian Andersson - Har gjort 12 mål tre säsonger i rad i Tyskland. Vanligtvis mästare i luftrummet.
ANF2: Robin Quaison - En av landslagets bästa spelare gjorde sin bästa säsong i karriären.
 
 
Det var allt för det här inlägget! Nu väntar slutet på Europa-turneringarna upplaga 19/20, och sedan landskamper igen! Säsongen 20/21 är redan igång.
Ni får som vanligt gärna komma med kommentarer kring allt jag skriver! 
 
/Leo

Kommentera inlägget här: