Fotbollen flyter på efter uppehållet - vad har hänt sedan sist?

Allmänt
Corona frös fotbollen ett tag och ligor som den franska och den nederländska ställdes in. Men i Tyskland startade de upp igen och kom även i mål för några veckor sedan. Hur summeras säsongen för svenskarna? Dessutom så visar Zlatan vem som är... Zlatan. Om detta och lite annat kan ni läsa om i det här inlägget.
 
Här lite fakta över händelser och poäng som producerats från svenskar under den senaste perioden:
 
Låt oss börja med den nyss nämnda världsstjärnan. Zlatan är alltså 38 år. Några säsonger på andra sidan Atlanten. Nedtrappning? Nej, han kom tillbaka till toppfotbollen. Och vilken effekt han haft på sitt lag. Milan var i kris och på en 11:e plats. Nu är de oerhört svårslagna och har en Europa-plats inom räckhåll. Ett långt uppehåll utan riktig träning samt en skada i några veckor. Hur är formen? Tydligen alldeles strålande. Zlatan har sedan återkomsten gjort två mål och två assist, mot förstaplacerade Juve och mot andraplacerade Lazio! Lazio-matchen slutade 0-3 (ett mål en ass) och Juventus-matchen slutade med en 4-2 vinst efter att han vänt (samma produktion)! Imponerande!
I övrigt från italien hittar vi Dejan Kulusevskis mål i  4-1 Genoa vinsten mot Genoa och i 3-2 förlusten mot Verona /då den andra svensken Gagliolo också målade för Parma).
I serie B så är det svenskar i toppen av tabellen. Samuel Armenteros började säsongen i uppflyttningsklara Benevento och tillhör nu andraplacerade Crotone. Marcus Rohdéns Frosinone har också chansen att gå upp och är nu på kvalplats. Han bidrog för övrigt med en assist i 2-1 vinsten över Spezia.
 
Även i Ryssland har fotboll spelats och svenskarna visar hyfsad form. Jordan Larsson assisterade till 2-2 målet i 2-3 vinsten mot Arsenal Tula  och stod för ett mål i 2-3 f örlusten mot Tambov. Det är lite av en fiaskosäsong för Spartak som missar Europa-plats men förhoppningsvis så är de nöjda med Jordan. Sex mål och tre assist hittills alltså.  För Krasnodars del kan säsongen summeras annorlunda. Dock ser de inte lika starka ut efter uppehållet. 
Marcus Berg har stått för ett mål, i 1-1 matchen mot Rostov. Assisterad av Kristoffer Olsson, som  också passade fram till ett av målen i  2-4 förlusten mot Zenit. Skärpning krävs om de vill nå CL nästa säsong.
 
Alexander Isak gick en lång period mållös för sitt Sociedad (som inte börjat bra alls efter uppehållet).  Dessutom är det faktiskt så att hans enda konstanta formtopp var under ungefär en månads period, när han gjorde mål varje match i ligan och när han var med och slog Real Madrid i cupen. Det håller inte med perioder av måltorka så ofta som han har haft. I de senaste två matcherna har han däremot blivit målskytt. I 2-1 vinsten över jumbon Espanyol och 1-1 mötet mot Levante (då hans mål höll Zlatan-klass).
 
Som jag skrev i ingressen har ligan i Tyskland avslutats. Framgång blev det till slut för Emil Forsbergs Leipzig och för Oscar Wendts Borussia Mönchengladbach som nådde CL. Det var dock med största sannolikhet "Foppas" sista säsong med laget. Annars imponerade som bekant två svenska anfallare! Robin Quaison, som gjorde mål när Mainz vann med siffrorna 3-1 mot Augustinssons Bremen, och Sebastian Andersson som tillsammans med laget stod för en imponerande debutsäsong i Bundesliga, och egentligen aldrig var nära att åka ut. Det var däremot Bremen... men mirakulöst klarade de sig kvar i sista omgången och via kvalkamper mot Heidenheim. Just svensken Ludwig Augustinsson var den som såg till att de gjorde det i sista avgörande matchen (som slutade 2-2), då han satte målet innebärandes 2-1. Snacka om bra tajming för första målet för säsongen! Det återstår att se om han förblir klubben trogen...
"Svenskfighten" målmässigt slutade:
Robin Quaison 13 mål två ass
Sebastian Andersson 12 mål en ass
 
I övrigt kan vi glädjas åt att Joakim Nilssons (som var essentiell under säsongen) Bielefeld vann 2.Bundesliga! Otroligt roligt att få ytterligare en svensk som är en stöttespelare i den högsta serien. Oscar Linnér tillhör också klubben men han är nog snarare närmre en utlåning eller flytt, Den målmässigt bästa svensken i "zweite" blev Branimir Hrgota med 10 mål och fyra assist, varav det sista målet kom i 2-2 matchen mot Bochum. Även stortalangen Viktor Gyökeres sju mål och fyra assist imponerar.
 
Här är lite övrig fakta:
 
  • Ifrån England kan man hitta glädjeämnen i att Victor Nilsson Lindelöfs United visar strålande form, radar upp segrar och hållna nollor och kan mycket väl ta en CL-plats, trots att man varit långt ifrån den under största delen av säsongen..Pontus Janssons Brentford är även de suveräna just nu i andraligan och har siktet på en direktplats till Premier League! För Niclas Eliassons Bristol har det tvärtom sett tungt ut och de har också sparkat tränaren. Till sist kan man konstatera att Emil Krafth gynnas av stor rotation och är i nuläget ofta med i Newcastles startelva.
  • I Tjeckien avslutade David Moberg Karlsson säsongen riktigt starkt, med bland annat mängder av assist under slutomgångarna! Det blev fyra mål och fem assist, varav de flesta alltså kom de senaste månaderna. Därigenom är han också ordinarie just nu. EL nästa säsong blev det också dels i och med en topp-placering i ligan, men också genom att de vann cupen (efter ett mål av DMK i 2-1 vinsten i finalen)
  • På tal om Europa-cuperna så lottades slutsspelet idag. I CL ställs Emil Forsbergs Leipzig mot Atletico Madrid i kvartsfinalen. I EL har Victor Nilsson Lindelöf bäst läge att gå vidare till kvarten då de vann med 5-0 första mötet motet österrikiska LASK. För Karl-Johan Johnssons, Sotirios Papagiannopoulos och Pierre Bengtssons FCK:s del väntar just United om de vänder 1-0 underläget mot turkiska Basakehir., Filip Helanders Glasgow möter (vid eventuell vändning av 3-1 underläge mot Leverkusen) Inter eller Getafe i kvartsfinalen.
 
 
Det var allt för det här inlägget! Nu ska de aktiva ligorna äntligen spelas klart, och sedan kan säsongen summeras  Ni får som vanligt gärna komma med kommentarer kring allt jag skriver! 
 
/Leo
Ingen har kommenterat än bli den första!